Coördinator Huis der Taal 

8 uur p/w

Bibliotheek Deventer


“Kom jij vrijwilligers en taalmaatjes ondersteunen, zodat anderstaligen worden geholpen bij het leren van de Nederlandse taal?”


Vind jij het belangrijk dat anderstaligen zich thuis voelen in Deventer? Dat zij geholpen worden bij het inburgeren in de stad? Zie je het als een gemeenschappelijke taak dat mensen die uit een ander land hier komen wonen en werken, worden geholpen bij het leren van de Nederlandse taal? Zou jij een bijdrage willen leveren aan de koppelingen tussen vrijwilligers en anderstaligen? Lees dan verder.

Huis der Taal is een zelfstandige vrijwilligersorganisatie die nauw samenwerkt met de Bibliotheek Deventer en er ook gehuisvest is. Het is een Deventer taalmaatjesproject dat sinds 2001 met succes anderstaligen koppelt aan vrijwilligers; momenteel hebben wij ruim 60 actieve taalkoppels. Hierin ben jij belangrijk.

Huis der Taal heeft het voorrecht gehuisvest te zijn in de prachtige nieuwe bibliotheek van Deventer. Vanuit deze bijzondere locatie ga jij onze vrijwilligers helpen in het ondersteunen van hun taalmaatje. De koppelingen worden voor een jaar afgesloten, waarna ze officieel worden afgerond met een evaluatie en een Bewijs van Deelname. 

Jij houdt gedurende het jaar contact met de vrijwilligers over de voortgang van de koppeling, en organiseert bijeenkomsten voor de taalkoppels en workshops voor de vrijwilligers. 


Wat ga je doen?

Je gaat de vrijwilligers ondersteunen door middel van een belronde. Indien nodig adviseer jij hen over de wijze waarop ze hun taalmaatje beter zouden kunnen ondersteunen. Wanneer na een jaar de vrijwilliger en zijn/haar taalmaatje stoppen, zorg jij voor de afronding, en het eventueel opnieuw inzetten van de vrijwilliger. Je bent verantwoordelijk voor de administratie rondom de vrijwilligers, zoals hun lidmaatschap van de bibliotheek. Je helpt bij het organiseren van bijeenkomsten en workshops, en je houdt de website bij. Verder ondersteun je de algemeen coördinator van Huis der Taal bij de uitvoering van haar taken. 

Je gaat nauw samenwerken met de algemeen coördinator, die naast andere werkzaamheden, zorg draagt voor een deel van het koppelingsproces. 


Wij zoeken iemand met 

 • Bij voorkeur hbo denk- en werkniveau;
 • Affiniteit met de doelgroep; ervaring als taalmaatje is een pré;
 • Aantoonbare ervaring met administratie;
 • Goede beheersing van de Nederlandse taal, zowel mondeling als schriftelijk;
 • Uitstekende digitale vaardigheden.

Je hebt een open en enthousiaste benadering. Je bent communicatief sterk. Je hebt inlevingsvermogen en je kunt goed luisteren. Je werkt nauwkeurig en overzichtelijk. Tevens kun je goed zelfstandig werken en snel schakelen. Wij vinden het belangrijk dat je respect hebt voor mensen met verschillende culturele achtergronden. 


Wij bieden

 • Een bruisende werkomgeving midden in het centrum van Deventer;
 • Een salaris op basis van schaal 7 van de CAO Openbare Bibliotheken, (inschaling indicatief, afhankelijk van ervaring min. € 2.271,00 en max. € 3.010,00 bij 36 uur p/w);
 • Een contract tot eind 2019;
 • Open en prettige werksfeer;
 • Goede secundaire arbeidsvoorwaarden zoals bijvoorbeeld een kilometervergoeding voor woon-werkverkeer, een eindejaarsuitkering, pensioenopbouw bij Pensioenfonds Openbare Bibliotheken (POB); 
 • Goede bereikbaarheid via openbaar vervoer.


Waar ga je werken

De Bibliotheek Deventer is een eigentijdse bibliotheek die midden in de samenleving staat. We hebben een groot sociaal hart en maken ons sterk voor de ontwikkeling van álle Deventenaren. Dit doen wij niet alleen door boeken en kennis uit te wisselen, maar ook door ontmoeting en inspiratie te bieden voor burgers en organisaties. De Bibliotheek Deventer is een veelzijdige openbare en gastvrije plek waar mensen en ideeën samenkomen. Wij zijn een marktplaats voor kennis en inspiratie.

September 2018 is de nieuwe bibliotheekvestiging in het centrum van Deventer geopend voor het publiek. Een prachtig gebouw met een verrassende inrichting, een inspirerende collectie, bruisende evenementen en prettige faciliteiten voor jong en oud. Naast het feit dat we trots zijn op deze en onze andere vestigingen, willen we één van de meest gastvrije en dienstverlenende bibliotheken zijn van Nederland.  

Kijk voor meer informatie op: https://www.bibliotheekdeventer.nl/


Rijnbrink

Je komt in dienst bij Rijnbrink. Rijnbrink is de provinciale serviceorganisatie voor de Bibliotheken in Gelderland en Overijssel en biedt advies en ondersteuning op het gebied van bedrijfsvoering en inhoudelijk bibliotheekwerk. Rijnbrink is werkgever voor 23 Bibliotheken in Overijssel en Gelderland. 

Kijk voor meer informatie op: https://www.rijnbrink.nl/ 


Enthousiast over de vacature? 

Is deze functie jou op het lijf geschreven? Waar wacht je nog op? Reageer vóór 5 mei  2019 via de sollicitatiebutton. 

Wil je meer weten, dan kun je informatie inwinnen bij Patricia Poelmann (coördinator Huis der Taal) via 0570-675700, kies 2.

De eerste gesprekken vinden plaats op 10 mei 2019.