Rijnbrink zoekt voor de Bibliotheek Enschede een:

Directeur – Bestuurder


Een cultureel en maatschappelijk ondernemer die verbindt, 

de bibliotheek laat mee veranderen met haar omgeving, 

zichtbaar en daadkrachtig is.Bibliotheek van de toekomst: Knooppunt voor kennis, contact en cultuur

De Bibliotheek Enschede is een inspirerende en motiverende omgeving voor persoonlijke ontwikkeling en draagt bij aan de maatschappelijke participatie van alle inwoners van Enschede. De bibliotheek wil én moet zich verder ontwikkelen om zo effectief en efficiënt in te kunnen spelen op de veranderende behoefte van Enschede en haar inwoners.

Belangrijk is dat er daarom naar nieuwe wegen gezocht wordt om de kerntaak en de reeds ingezette koers op een moderne manier verder vorm te geven zodat de bibliotheek blijft passen bij de wensen en eisen van de huidige tijd en de toekomst. De bibliotheek is in transitie en bezig om haar taakstelling in de stad uit te breiden en in nieuwe samenwerkingsverbanden opnieuw vorm te geven. De directeur-bestuurder weet de  stempel op deze transitie te drukken en er met partners een succes van te maken. 

Specifieke uitdagingen vormen vooral het adequaat inspelen op het verhogen van mediawijsheid en het verlagen van laaggeletterdheid,  het verder digitaliseren van de collectie en  het op gang brengen van alternatieve financieringsvormen. De bibliotheek werkt aan verdere professionalisering van dienstverlening en organisatie. 

  • Je bent verantwoordelijk voor de organisatie en het realiseren van bovengenoemde veranderopgave. Tevens weet je de verbinding te maken met de interne en externe omgeving qua ontwikkelingen en weet je deze te vertalen naar de mogelijkheden en kansen voor de bibliotheek; 
  • Je speelt een belangrijke rol bij het binden en boeien van de Enschedeërs, gemeente, politiek en andere belangrijke stakeholders. Samen met anderen versterk je de positie en dienstverlening van de bibliotheek in het lokale, regionale en landelijke netwerk;
  • Je ontwikkelt beleid, schrijft plannen, maakt een heldere begroting. Je kunt doelstellingen en activiteiten, die vastgelegd worden in meerjarenplannen, op efficiënte wijze realiseren;
  • Je bouwt aan de doorontwikkeling van de bibliotheek en bent verantwoordelijk ten aanzien van huisvesting, financiën, HRM, processen en sturing.  

Jij

Bent analytisch scherp en strategisch sterk. Stuurt op resultaten door te investeren in ontwikkeling van mens en organisatie.

Beschikt over uitstekende communicatieve vaardigheden, bent een sterke gespreksvoerder, financieel onderlegd, organisatie sensitief en hebt gevoel voor politieke en bestuurlijke verhoudingen.


Tevens vragen wij

  • WO werk- en denkniveau aangevuld met ruime ervaring binnen de cultuursector;
  • Meerdere jaren ervaring in een management en bestuurlijke  positie;
  • Ruime ervaring met het succesvol aanpassen van organisaties aan hun omgeving; 
  • Een cultureel maatschappelijk ondernemer die met partijen en netwerken samen werkt en verbindt;
  • Iemand die visie heeft op en acteert in een digitale omgeving en netwerkmaatschappij.


De Bibliotheek Enschede biedt 

Een veelzijdige functie in een ondernemende en veranderingsgezinde organisatie. De honorering van de functie is in overeenstemming met de zwaarte van het profiel en zal afhankelijk van kennis en ervaring in schaal 12 of schaal 13  zijn van de CAO Openbare Bibliotheken. 


Enthousiast over de vacature? 

Herken je jezelf in het profiel? Stuur dan je motivatie en CV  via de sollicitatiebutton.  Reageer wel vóór 23 oktober 2018! 

Voor informatie over de Bibliotheek Enschede, het jaarverslag en de toekomstvisie ga naar: https://www.bibliotheekenschede.nl/bibliotheekinfo/jaarverslag-2017

Wil je meer weten dan kun je informatie inwinnen bij Helma Nijenhuis (senior adviseur HR Rijnbrink), bereikbaar via helma.nijenhuis@rijnbrink.nl of bel 06 83224107.


Procedure

De voorselectie vindt plaats door Rijnbrink eind oktober/begin november. 

De sollicitatiegesprekken vinden plaats  op 20 november a.s. door de selectiecommissie van Bibliotheek Enschede.

Een referentiecheck en assessment kan onderdeel uitmaken van de procedure.