Programmamedewerker Jeugd en Onderwijs 0-14 jaar

30- 34 uur per week

Bibliotheek Salland

 

“Als enthousiaste en verbindende expert (digi)taalvaardigheden, ga jij denken en doen met elkaar verbinden.”

Als programmamedewerker jeugd en onderwijs maak je deel uit van het team dat verantwoordelijk is voor de dienstverlening op het gebied van jeugd en onderwijs. In deze veelzijdige functie werk je nauw samen met onze (keten-) partners. Op beleidsmatig niveau samen met de voor– en vroegschoolse instellingen in het programma Boekstart (in de kinderopvang). Als coördinator van de VoorleesExpress werk je samen met vrijwilligers en neem je deel aan de provinciale overleggen. Met het primair onderwijs werk je intensief samen onder de noemer “de Bibliotheek op school” (dBos). Dit is een landelijke aanpak waarin bibliotheek en school structureel, planmatig en opbrengstgericht samenwerken aan taalontwikkeling, leesbevordering en digitale geletterdheid.

Onze programma’s hebben een vraaggerichte aanpak. In gesprek met leerkrachten en pedagogisch medewerkers onderzoek je de vraag en ontwikkel je acties op maat. Je werkt met de professionals en de kinderen, maar betrekt ook de ouders bij de aanpak. Je creëert een omgeving waar alle opvoeders zich bewust zijn van het belang van (voor)lezen voor de (taal)ontwikkeling van kinderen.

Samen met ons werk je aan:

·         een (gezins)aanpak rond taal en voorlezen aan kinderen.

·         De implementatie, advisering en uitvoering van activiteiten en projecten gericht op leesbevordering en digitale geletterdheid;

·         Het ontwikkelen en uitvoeren van beleid en de advisering hierin naar voorschoolse instellingen en scholen;

·         Het creëren van een aantrekkelijke leesomgeving op de kinderopvanglocaties en scholen

·         Het inspireren van medewerkers en ouders om voor te lezen.

·         Een goede duurzame samenwerking tussen bibliotheek, onderwijs en andere instellingen (waaronder het CJG, culturele instellingen en het Taalpunt).

·         Opvolging regionaal en landelijk jeugdbeleid in bibliotheken.

Jij bent een sensitieve persoonlijkheid, daadkrachtige organisator en netwerker die goed in- en extern kan samenwerken. Je weet de vraag goed op te halen én te vertalen naar concrete acties. Je onderhoudt en inspireert het netwerk van (voorlees)coördinatoren en organiseert deskundigheidsbevordering. Schakelen tussen beleid en uitvoering kost jou geen enkele moeite.

Jij hebt

 • Hbo werk- en denkniveau met een passende hbo-opleiding.
 • Ervaring in de kinderopvang (beleidsmatige functie, pedagogisch coach o.i.d.) en/of lesbevoegdheid is een pré.
 • Uitgebreide kennis van het onderwijslandschap, bij voorkeur primair onderwijs en kinderopvang.
 • Kennis van leesbevordering en media-educatie.
 • Weet kansen om te zetten naar concrete, realistische producten en diensten met een toegevoegde waarde voor de stakeholders.
 • Rijbewijs B en een auto.

Daarnaast ben je ondernemend, innovatief en weet denken en doen met elkaar te verbinden. Je hebt de communicatieve vaardigheden om een gesprekspartner te kunnen zijn op verschillende niveaus. En niet te vergeten: Als enthousiaste leesexpert heb jij een hart voor taal, (voor)lezen en digitale geletterdheid en kun je niet wachten je hiervoor in te zetten.

Wij bieden

 • Salaris op basis van schaal 8 van de cao Openbare Bibliotheken, inschaling indicatief afhankelijk van ervaring min. € 2.804,-- en max. € 3.593,- bij 36 uren per week.  
 • Uitdagend werk waarin je echt van betekenis kunt zijn.
 • Prima arbeidsvoorwaarden zoals een kilometervergoeding voor woon-werkverkeer, een eindejaarsuitkering, pensioenopbouw bij Pensioenfonds Openbare Bibliotheken (POB), een laptop en mogelijkheden om je te ontwikkelen.
 • Flexibele werktijden en de mogelijkheid tot thuiswerken.
 • Tijdelijk dienstverband voor de duur van een jaar met de mogelijkheid tot verlenging.

Waar ga je werken

Als Programmamedewerker Jeugd en Onderwijs 0-14 jaar ga je aan de slag bij de Bibliotheek Salland. Een Bibliotheek die volop in ontwikkeling is en veel samenwerkt met het onderwijs en maatschappelijke partners. Je werkt hier in een team met een informele en open werksfeer waar de lijntjes kort zijn. Je zult dan ook een groot deel van je werkzaamheden zelfstandig oppakken. Jouw werkgebied betreft de gemeenten Ommen, Raalte en Olst-Wijhe.

Rijnbrink

De bibliotheek is je materiele werkgever die het juridisch werkgeverschap heeft uitbesteed aan Rijnbrink (de provinciale serviceorganisatie voor de Bibliotheken in Gelderland en Overijssel). Zij biedt advies en ondersteuning op het gebied van bedrijfsvoering en inhoudelijk Bibliotheekwerk. Rijnbrink is werkgever voor 23 Bibliotheken in Overijssel en Gelderland.

Enthousiast over de vacature?

Herken je jezelf in het profiel? Waar wacht je nog op? Reageer vóór 30 juni 2021 via de sollicitatiebutton. Wil je nog meer weten over de functie, dan kun je informatie inwinnen bij Sabine Tielenius Kruythoff, 06 - 28 28 7350.

De eerste gesprekken vinden plaats op donderdag 8 juli en de vervolggesprekken zijn gepland op dinsdag 13 juli.