Taalpuntcoördinator

Bij Bibliotheek Dalfsen-Nieuwleusen

24 uur per week


“Ga jij laaggeletterdheid in de gemeente Dalfsen aanpakken?”


In de gemeente Dalfsen zijn ongeveer 2500 laaggeletterde inwoners die niet mee kunnen komen in de samenleving omdat ze over onvoldoende basisvaardigheden beschikken. In samenwerking met andere organisaties en de gemeente heeft het Taalpunt in de Bibliotheek een belangrijke rol in de aanpak van laaggeletterdheid. Het Taalpunt brengt vraag en aanbod binnen de gemeente op het gebied van laaggeletterdheid samen. Het is een herkenbare fysieke plek in de Bibliotheek waar zowel laaggeletterden, organisaties als vrijwilligers materialen en advies kunnen krijgen op het gebied van taal, lezen, rekenen en digitale vaardigheden. 

Bij de aanpak van laaggeletterdheid en de begeleiding van laaggeletterden is de inzet van vrijwilligers onmisbaar. Voor het Taalpunt in Dalfsen werken meer dan 70 (vrijwillige) taalcoaches die één-op-één of groepsgewijs taalvragers begeleiden. Voor de coördinatie en verdere doorontwikkeling van het Taalpunt zoeken we een mensgerichte taalpuntcoördinator.


Wat ga je doen 

Als taalpuntcoördinator ben je verantwoordelijk voor de dienstverlening van het Taalpunt. Je maakt deel uit van de werkgroep laaggeletterdheid van de gemeente Dalfsen en sluit actief aan op taalvragen die op diverse plekken in de gemeente kunnen ontstaan. 

Je geeft advies over het taalaanbod in en rondom de gemeente Dalfsen. Je zorgt voor de intake, het bepalen van de leerwens, het leerdoel en het best passende traject voor taalvragers. Het kan hierbij gaan om een formeel of non-formeel leertraject, of een combinatie van beide. Je stemt af met taalaanbieders in de gemeente. Voor de non-formele trajecten werf, train en begeleid je taalvrijwilligers. Daarnaast lever je een bijdrage aan projecten waar het Taalpunt partner in is, zoals Taal voor Thuis en het Infopunt. 


Jij

 • Hebt ervaring in het lesgeven aan laaggeletterden (NT1/NT2); 
 • Bent een organisatietalent en een doener met inschattings- en improvisatievermogen;
 • Bent communicatief vaardig in het contact met diverse doelgroepen en digitaal vaardig;
 • Hebt ervaring met het begeleiden en coachen van vrijwilligers; 
 • Hebt hbo-niveau werk- en denkniveau.


Wij bieden 

 • Een interessante en uitdagende baan bij een maatschappelijk betrokken organisatie, waarin je echt van betekenis kan zijn; 
 • Een inspirerende werkplek in een dynamische omgeving;
 • Een informele, open en prettige werksfeer;
 • Salaris op basis van schaal 9 van de cao Openbare Bibliotheken, (inschaling indicatief afhankelijk van ervaring min. € 3.073,00  en max. € 3.958,00 bij 36 p.w.); 
 • Een tijdelijke aanstelling voor de duur van een jaar. Verlenging behoort tot de mogelijkheden voor in ieder geval 16 uur per week;
 • Prima arbeidsvoorwaarden zoals een kilometervergoeding voor woon-werkverkeer, een eindejaarsuitkering, pensioenopbouw bij Pensioenfonds Openbare Bibliotheken (POB), bedrijfsfitness en het fietsenplan. 


Jouw werkplek 

Je gaat deel uitmaken van het team ‘Iedereen doet mee’ bij de Bibliotheek Dalfsen-Nieuwleusen, dat onder de verantwoordelijkheid valt van de programmamanager participatie. De Bibliotheek biedt mensen de mogelijkheid om aan de slag te gaan met het leren van basisvaardigheden die van groot belang zijn om mee te doen in een steeds ingewikkelder wordende Nederlandse samenleving. 

Het Taalpunt in de gemeente Dalfsen vormt een onderdeel van de infrastructuur “Taal voor het Leven” in de regio IJssel-Vecht. Stichting Lezen & Schrijven levert de materialen/methodieken en verzorgt de scholing en ondersteuning van de Taalpuntcoördinatoren. 


Rijnbrink 

Je komt in dienst bij Rijnbrink. Wij zijn een provinciale steunorganisatie voor de Bibliotheken in Gelderland en Overijssel en bieden advies en ondersteuning op het gebied van bedrijfsvoering en inhoudelijk Bibliotheekwerk. Wij zijn werkgever van 23 Bibliotheken in Gelderland en Overijssel. 


Enthousiast over de vacature? 

Herken je jezelf in het profiel? Waar wacht je nog op? Reageer vóór 6 februari 2019 via de sollicitatiebutton. 

Wil je nog meer weten over de functie, dan kun je Informatie inwinnen bij Jackeline Mekkes, programmamanager participatie, via tel. 06 – 33756622. 

De eerste gesprekken vinden plaats op maandag 18 februari 2019.