Taalpuntdocent/Taalpuntcoördinator

  Stadkamer Zwolle

“Ga jij laaggeletterdheid in de gemeente Zwolle aanpakken?”

In Zwolle zijn er ongeveer 10.000 laaggeletterde inwoners die niet mee kunnen komen in  de samenleving omdat ze over onvoldoende basisvaardigheden beschikken. De werkgroep laaggeletterdheid Zwolle, bestaande uit diverse organisaties zoals: de gemeente,  Travers welzijn, ROC’s,  Stadkamer (bibliotheek) en Vluchtelingenwerk heeft een gezamenlijke opdracht vastgelegd in een werkplan. Vanuit de eigen expertise en verantwoordelijkheid draagt elke organisatie bij aan een samenhangende aanpak om laaggeletterdheid terug te dringen en te voorkomen. Vanuit deze taalsamenwerking zoeken we twee taalpuntdocenten/-coördinatoren in Zwolle voor samen 56 uur per week. 

 

Wat ga je doen

Het Taalpunt is volop in ontwikkeling, net als Stadkamer. Samen met onze netwerkpartners, bedrijven in de regio, vrijwilligers en collega’s werk je aan het succes en de verdere ontwikkeling van het Taalpunt. Hierin ben je een initiator én afmaker en zet je mensen in beweging.

Het Taalpunt is een laagdrempelige plek waar deelnemers zich tijdens de spreekuren kunnen aanmelden. Het Taalpunt onderzoekt de leervraag van de deelnemer en stelt een passend traject voor.

In meerdere wijken in Zwolle worden momenteel spreekuren gehouden. Daarnaast onderzoekt het Taalpunt op verzoek de leervragen van laaggeletterden die geholpen willen worden met het verbeteren van basisvaardigheden bij instellingen en bedrijven in de stad. Daarbij wordt steeds gekeken welke oplossing het meest geëigend is.

Coördinatie van het Taalpunt;

 • Afstemming met en vergroting van het netwerk van partners die met de doelgroep in aanraking komen;
 • De intake, het bepalen van de leerwens, het leerdoel en het best passende traject voor deelnemers;
 • De werving, intake, scholing, intervisie en begeleiding van vrijwilligers;
 • De verdere ontwikkeling van het Taalpunt als onmisbare schakel in de aanpak van laaggeletterdheid.

 

De Stichting Lezen & Schrijven levert de materialen/methodieken en verzorgt de scholing en ondersteuning van de taalpuntdocenten. Als taalpuntdocent stem je af met jouw collega taalpuntdocent en de manager maatschappelijke participatie van Stadkamer en legt verantwoording af aan de taalsamenwerking, de werkgroep Laaggeletterdheid Zwolle. 


Jij hebt

 • De energie en de ideeën om het Taalpunt verder te ontwikkelen;
 • Kennis van vraag gestuurde en coachende didactiek voor volwassenen;
 • Ervaring met het begeleiden en coachen van vrijwilligers;
 • Hbo-niveau en kennis van formeel en non-formeel leren;
 • Gedegen ervaring als docent in het lesgeven aan laaggeletterde volwassenen
 • (NT1/NT2);
 • Een ondernemende houding en een op samenwerking gerichte, flexibele instelling.


Wij bieden

 • Een interessante en uitdagende baan bij een maatschappelijk betrokken organisatie;
 • Martkcomform salaris schaal 8/9 cao Openbare Bibliotheken, (inschaling indicatief afhankelijk van ervaring min. € 2.603,00 en max € 3.958,00 bij 36 p.w.);
 • Reiskostenvergoeding;
 • Aanstelling voor de duur van een jaar, met zicht op een aanstelling voor onbepaalde tijd. Detachtering is bespreekbaar;
 • Startdatum in overleg;
 • Je bouwt pensioen op bij het Pensioenfonds Openbare Bibliotheken.


Jouw werkplek

Je gaat deel uitmaken van het team maatschappelijke participatie bij Stadkamer. 

Stadkamer draagt bij aan de behoefte van de Zwollenaar om zich te ontwikkelen en om samen te zijn. Dit doen wij door een inspirerende omgeving te bieden waar iedere Zwollenaar terecht kan voor lezen en lenen, cultuureducatie, media- en taaleducatie, amateurkunst, voor het beleven van culturele en maatschappelijke activiteiten en om te verblijven, ontmoeten, werken en studeren.

Het Taalpunt in de gemeente Zwolle vormt een onderdeel van de infrastructuur “Taal voor het Leven” in de regio IJssel-Vecht. Kijk voor meer informatie op www.taalvoorhetleven.nl

Rijnbrink

Stadkamer is je materiële werkgever die het juridisch werkgeverschap heeft uitbesteed aan Rijnbrink (de provinciale serviceorganisatie voor de bibliotheken in Overijssel en Gelderland). Zij biedt advies en ondersteuning op het gebied van bedrijfsvoering en inhoudelijk bibliotheekwerk. Rijnbrink is  werkgever van 23 bibliotheken in Gelderland en Overijssel. 


Enthousiast over de vacature en herken je jezelf in het profiel? Waar wacht je nog op? Reageer vóór 20 januari 2020 via de sollicitatiebutton. 

Wil je nog meer weten over de functie, dan kun je vanaf 6 januari Informatie inwinnen bij Geny Nijboer via 06 10254116


De eerste gesprekken vinden plaats op dinsdag 28 januari en/of donderdag 30 januari 2020.