Kim en Joey

Twee studenten die een opdracht uitvoeren bij Bibliotheken

Kim en Joey zijn twee enthousiaste studenten van het Saxion in Enschede. De komende maanden zijn zij twee dagen per week bij Rijnbrink te vinden. Waarom? Ze gaan voor hun minor Leren Innoveren een opdracht uitvoeren bij lokale Bibliotheken. Een mooie uitdaging waar we hen graag bij helpen!

De Bibliotheek verandert; door de transitie naar een maatschappelijke educatieve Bibliotheek krijgt de Bibliotheek een steeds bredere functie. Hoe krijgen Bibliotheken zicht op hun speelveld, wat zijn de behoeften van Bibliotheekgebruikers en hoe kunnen lokale Bibliotheken voorzien in deze behoeften? Dat en meer gaan Kim en Joey de komende maanden onderzoeken. Het doel: lokale Bibliotheken helpen bij hun volgende stap naar een toekomstbestendige Bibliotheek.

Out of the box.

Joey is derdejaarsstudent Bedrijfskunde MER. Hij ziet de minor als een verbreding naast zijn eigen opleiding: “De studie die ik nu volg is leuk, maar ik wil ook graag verder kijken. Met deze minor en opdracht krijg ik die kans. Kim en ik voeren de opdracht samen uit, terwijl we allebei een andere achtergrond hebben. De opdracht en deze samenwerking dwingen me om ‘out of the box’ te denken. Dat maakt het uitdagend.”

Andere wereld.

Ook voor Kim, derdejaarsstudente Polotherapie, is de minor een verbreding. “We beginnen de eerste fase met een marktverkenning. Hoe ziet het speelveld van Bibliotheken er precies uit, wie is de doelgroep en welke kansen doen zich voor. Het uitvoeren van een marktverkenning zie ik als een ervaring die ik later in praktijk kan toepassen. Een marktverkenning wordt immers ook toegepast bij Polotherapie. Daarnaast is deze minor voor mij een kans om ervaring op te doen in het bedrijfsleven. Dit is voor mij totaal een andere wereld, omdat je als podotherapeut in een praktijk werkt.”

Vanaf het 0-punt.

Joey en Kim bezochten negen organisaties en bedrijven, die allen hun minoropdracht presenteerden. De keuze om voor Bibliotheken en Rijnbrink te kiezen, werd al snel gemaakt. Joey: “Het mooie aan deze opdracht is dat er nog geen concreet plan ligt. Er is genoeg ruimte voor onze eigen ideeën. We kunnen zelf dingen ontdekken, uitzoeken hoe we aan de slag gaan en wat we met onze eigen creativiteit kunnen bereiken. In tegenstelling tot de andere opdrachten kunnen we bij Rijnbrink vanaf het 0-punt beginnen.

De Bibliotheek vooruit helpen.

Kim: “We gaan ons de komende maanden inzetten om de lokale Bibliotheek vooruit te helpen. Het einddoel is dan ook dat lokale Bibliotheken over vijf maanden zicht hebben op hun speelveld en Bibliotheekgebruikers kunnen voorzien in hun behoeften. Het is natuurlijk mooi meegenomen dat dit straks in alle Bibliotheken is terug te zien, maar helaas hebben we daar niet genoeg tijd voor.” Joey vult aan: “We hopen succes te bereiken bij twee lokale Bibliotheken. Maar het zou natuurlijk fantastisch zijn als andere Bibliotheken er ook mee aan de slag gaan!

Werk maken van innovatie.

Carola Oldemaat, adviseur Educatie, Cultuur en Samenleving bij Rijnbrink, is één van de begeleiders van Joey en Kim. “Marco Strijks is programma coördinator van de minor en gaf aan de transitie van de Bibliotheek en de innovaties als de VoorleesExpress en de WoWi! erg interessant te vinden voor de studenten.” Ook bij Rijnbrink vinden we het belangrijk om werkervaringsplekken te creëren voor jonge studenten. Carola: “Door deze werkplekken te creëren krijgen we nieuwe input, kennis en inzichten. Met name op het gebied van educatie, cultuur en maatschappij hebben we hier veel belang bij. In deze minor hebben Kim en Joey genoeg ruimte voor eigen inbreng en innovatie ideeën. Hierdoor creëren we tijd en ruimte om stil te staan bij de beweging en innovaties binnen de transitie van de Bibliotheek. Samen maken we werk van innovatie. Hierbij gaan we altijd uit van de lokale Bibliotheeksituatie.” 


Klik hieronder om de video af te spelen.